Eenzwart-witinterieur

We zien tegenwoordig veel zwart-witte interieurs. Het is helemaal van nu en toch ook tijdloos. Het stoere zwart en het luchtige wit zijn een mooi contrast en vullen elkaar perfect aan. Het leuke van deze elementaire kleuren is dat je ze in bijna alle interieurs kunt toepassen. Zwart-wit in combinatie met hout geeft een Scandinavisch tintje aan uw interieur, maar de kleuren passen ook heel goed in de woonstijlen Basic & Puur, Modern & Design, Industrieel & Vintage en Stijlvol & Klassiek.

Zwart-wit in verschillende woonstijlen

Wilt u zwart en wit combineren in een klassiek interieur, dan kunt u werken met verschillende glansgraden in verf en materialen. Matzwart kunt u gebruiken voor het verven van een wand, terwijl u glans kunt laten terugkomen in keukenfronten of een –blad. Gebruik accessoires en gordijnen met rijke materialen zoals fluweel en velours. Bent u meer van een modern interieur met design? Combineer dan met materialen met structuur, zodat het interieur niet te kil oogt. Denk aan een vloer met een hout- of betonlook, bijvoorbeeld NL Label laminaat of Novilon. Door de kleuren zwart en wit te combineren met hout en industriële items, geeft u een Scandinavische look en feel aan uw interieur. Deze sfeer heeft raakvlakken met een Basic & Puur interieur, zolang wit de overhand heeft en zwart slechts subtiel wordt toegepast. In een industrieel interieur komt zwart vaak terug in de materialen, zoals stalen puien en een metalen onderstel van een tafel. Mooi in combinatie met witte stoelen of een lichte vloer.

Zwart-wit in raamdecoratie

Voor een ruimtelijk en rustig interieur kunt u wit het beste als basis gebruiken. Zwart valt immers meer op en daarom is het raadzaam deze kleur gedoseerd toe te passen. In raamdecoratie bijvoorbeeld! Raamdecoratie is bij uitstek geschikt om een eigentijds lijnenspel te creëren en tegelijkertijd het licht te reguleren. Plissé Shades met een eigentijds kleurverloop, houten jaloezieën of een rolgordijn van Luxaflex® met een opvallend geometrisch dessin. Wat is uw favoriet?

Zwart-wit in combinatie met andere kleuren

U kunt zwart en wit combineren met andere kleuren. Kies bijvoorbeeld voor een paar opvallende accenten zoals okergele kussens en kaarsen en laat de kleur terugkomen in kunst of grafische prints. Mintgroen is ook een mooie kleur om mee te combineren en op dit moment erg populair, dus met die kleur zit u sowieso goed. U kunt ook kiezen voor één blikvanger zoals een cognackleurige bank. Het is mooi om zwart en wit af te wisselen met patronen en dessins. Denk aan een hoogpolig vloerkleed met een mooi lijnenspel of een subtiel behang met een grafisch patroon.

Beeld: behang Eijffinger

Snelle tips

  • Als u een muur zwart wilt schilderen, kunt u het beste een donkergrijze tint kiezen die zwart lijkt. Zuiver zwart wordt vrijwel nooit aangeraden, omdat dit de ruimte absorbeert en het contrast te hard wordt. Het verschil tussen donkergrijs en zwart is nauwelijks te zien, maar zorgt wel voor een andere uitstraling van uw interieur. Puur zwart kan wel gebruikt worden wanneer u slechts één accent wilt verven.
  • Zorg dat zwart niet gaat overheersen. Aangezien de kleur meer aandacht opeist wordt een verhouding met 70% wit en 30% zwart aangeraden.
  • Zwart en wit zorgen voor contrast en diepte in een ruimte. Combineer een zwarte wand met een wit bed en witte accessoires en uw slaapkamer lijkt groter en dieper.