Zo creëertu deoptimale werkplek

De vakantie is voor de meesten van ons voorbij, tijd voor een frisse start op het werk. Steeds meer mensen werken regelmatig of permanent vanuit huis. Het is aanlokkelijk om tussendoor een was te draaien of te stofzuigen. Met deze tips wordt u niet afgeleid, ziet een werkplek er opgeruimd uit en haalt u elke deadline!

1. Zorg voor voldoende licht op je werkplek

Van licht worden we vrolijk en krijgen we energie. Zorg daarom voor zoveel mogelijk daglicht op een werkplek. Zet een bureau in de buurt van een raam. Het is het beste om een bureau dwars op een raam te plaatsen en niet recht ervoor. In dat laatste geval moeten uw ogen zich steeds aanpassen aan het daglicht en het felle scherm. Zorg voor goede raamdecoratie van Luxaflex® of ons huismerk NL Label om fel licht te dimmen. Werkt u veel ’s avonds dan komt goede verlichting van pas. Kies voor een bureaulamp, die verstelbaar is in hoogte en waarvan de kop kan draaien. Zo heeft u altijd genoeg licht.

2. Werk in een aparte ruimte in huis

Kies bij voorkeur een werkplek in een aparte ruimte in huis. Hier draait alles om werk en kunt u niet worden afgeleid. Daarnaast is een juiste werkhouding belangrijk en dat begint met een goed bureau en de juiste bureaustoel. Bureaus zijn er in diverse soorten en maten: groot of klein en met of zonder opbergruimte. Zo is er bijvoorbeeld een designbureau met een verborgen opbergruimte voor alle snoeren en kabels. Handig! Wie niet zoveel geld wil uitgeven, koopt een houten blad en plaatst daaronder twee losse schragen. Nog belangrijker is een bureaustoel met een goede rugleuning en hoogte. Zorg ervoor dat de benen met een hoek van 90 graden op de grond kunnen staan.

3. Clean-desk policy

Voor de meeste mensen geldt: rommel brengt stress met zich mee. Rondslingerende spullen kunnen ook voor afleiding zorgen. Een opgeruimd bureau zorgt over het algemeen voor betere werkprestaties. Met mooie opbergdozen of manden blijft een bureau rommelvrij. Tegenwoordig zien we veel metalen draadmanden. Een organizer is ideaal voor spullen die we altijd bij de hand willen hebben, zoals pennen en een schaar. Op een werkplek is het vaak een wirwar van kabels en stekkers. Een kabeldoos houdt alle snoeren netjes bij elkaar. Zorg voor een kast of lades bij een werkplek, zodat u spullen kunt opbergen.

Nog meer werkplek-tips

  • Volgens onderzoek zouden de kleuren groen en blauw goed zijn voor creativiteit en zorgt rood voor extreme focus en oog voor detail.
  • Over het algemeen wordt in Nederlandse kantoren een temperatuur tussen de 19 en 21 graden aanbevolen.
  • Vergeet niet het raam regelmatig open te zetten voor ventilatie en frisse lucht. Het is namelijk zo dat 30 tot 40 procent van de zuurstof die we opnemen, wordt gebruikt om onze hersenen te voeden. Open dus die ramen!
  • Planten zijn perfect voor op een werkplek. Ze verminderen stress en ze verschonen de lucht.