Waar je op moetletten bij de aanschafvan gordijnen

Bij de aanschaf van gordijnen zijn er een aantal zaken die je jezelf vooraf goed dient af te vragen. Gordijnen zijn op veel manieren aan te passen naar eigen wens. Zo kies je het ontwerp van de gordijnen, de plooi en de mate van transparantie zelf, of in overleg met een van onze adviseurs. Naast het advies dat we in de winkel geven willen we hier ook een aantal zaken onder elkaar zetten die je helpen met het kiezen van een geschikt gordijn.

Kies een geschikt plooitype

Gordijnen worden op verschillende manieren geplooid. Het is een kwestie van smaak en een kwestie van welke woonsituatie bij jou van toepassing is waar je voor kiest. We hebben in een eerder blog alle mogelijkheden op een rij gezet over de verschillende plooien die je kunt kiezen. Geplooide gordijnen helpen om een eventuele galm weg te halen in een ruimte, hoe meer plooien hoe beter! Heb je een woning met hoge plafonds? Dan is het verstandig om er rekening mee te houden dat niet alle plooien geschikt zijn, een enkele plooi is dan bijvoorbeeld nog maar slecht zichtbaar aan de onderkant van het gordijn. Ook hierin is het goed om je te laten adviseren door een van onze adviseurs!

Bedenk welk ophangsysteem je zou willen

Afhankelijk van jouw woonsituatie kun je verschillende ophangsystemen kiezen waarmee je gordijnen kunt bevestigen aan de muur of aan het plafond. Gordijnen zijn op te hangen met rails, een roede, lussen en ringen. Rails worden vaak strak tegen het plafond geplaatst, maar kunnen ook met afstandssteunen worden gemonteerd. Zo zitten de gordijnen niet strak tegen het plafond aan. Je kunt er zelfs mee de hoek om als het nodig is! Wanneer je voor een roede gaat worden de gordijnen vaak met lussen of ringen aan de roede geschoven. Het leuke aan een roede is dat deze in verschillende kleuren leverbaar is, je kunt hier veel kanten mee op! Je kunt je gordijn ook aan ringen vastmaken die aan de roede vast gemaakt zijn. Niet elk systeem is geschikt voor alle situaties, het is dus verstandig om jezelf af te vragen wat je wil, maar ook om je goed te laten adviseren over wat er mogelijk is in jouw huis!

Hoe transparant moet het gordijn zijn?

Gordijnen zijn in verschillende mate van transparantie verkrijgbaar. Zo heb je lichtdoorlatende gordijnen, transparante, semi-transparante en verduisterende gordijnen. Bij transparante gordijnen creëer je subtiel licht in huis, we noemen dit type gordijn ook wel vitrage. Semi-transparante gordijnen zijn minder lichtdoorlatend en worden vaak als inbetweens toegepast in huis. Met dit type gordijnen laat je wel licht toe in huis, maar kunnen mensen van buitenaf moeilijk naar binnen kijken. Met verduisterende gordijnen kun je een ruimte geheel verduisteren. Dit type gordijn is met name geschikt voor de slaapkamer, maar kan bij overmatig zonlicht ook in de woonkamer hulp bieden.

Denk goed na over het dessin van het gordijn!

Het dessin van je gordijn dien je goed af te stemmen op de inrichting. Heb je een moderne inrichting met bijvoorbeeld een betonnen vloer? Ga dan voor warm getinte gordijnen die extra sfeer in huis brengen. Heb je een houten vloer liggen, ga dan voor gordijnen met witte tinten, dit maakt je inrichting verder af. Kies je voor een dessin met bijvoorbeeld een patroon, dan heb je vaak meer stof nodig, dit heeft te maken met hoe het gordijn in elkaar gezet wordt.

Hulp nodig met kiezen? Kom langs in de winkel!

Zit je na het lezen van de blog nog met vragen? Wil je persoonlijk advies over welke keuzes je moet maken? Onze adviseurs hebben veel ervaring met het maken van de juiste keuze voor jouw woonsituatie, ze nemen daarnaast graag de tijd om je te helpen! Kom gerust lang in de winkel of maak een afspraak voor gratis interieuradvies!

Volg ons ook op Pinterest voor inspiratie!